Sådan får du en flot græsplæne

Guide til pleje af dit græs året igennem

Årshjul for pleje af din græsplæne


Ved du, hvordan du får en tæt og grøn græsplæne? Hvordan slipper du bedst af med mos?
Og hvornår bør du egentlig gøde græsplænen? Læs med her.

Marts/april


Foråret er her - er du klar?

Sørg for at dit udstyr er i orden. Trænger plæneklipperen til service? Er knivene slebet?
Det er en god ide at få styr på, inden sæsonen starter. Hvis din plæneklipper er sløv, risikerer du gule, flossede ender på dit græs, fordi det bliver slået over i stedet for at blive skåret over. Udover at det ikke er så pænt, så bliver græsset også mere udsat for sygdomsangreb og udtørring.

Når der ikke længere er nattefrost, kan du begynde at klippe din græsplæne.

Det er en god ide at få gang i græsset efter vinteren. Det kan du gøre med ICL Greenmaster 11-5-5 Cold Start, som er ideel som den første forårsgødning grundet indholdet af magnesium og jern. Den giver en sund græsplante med god farve.

Har du problemer med enårig rapgræs? Så kan du komme det i forkøbet, så det ikke spreder sig og forårsager pletter og sygdomme i din plæne. Enårig rapgræs spirer ved jordtemperaturer helt ned til 7-8 °C og det kommer derfor hurtigt i gang i foråret. Du kan bekæmpe enårig rapgræs ved at så med Barenbrug SOS® Lawn Repair, der spirer ved ca. 4 °C, hvilket gør det stort set umuligt for enårig rapgræs at etablere sig.

Læs mere om enårig rapgræs her.

April/maj


Sådan får du en sund og flot græsplæne

Nu begynder arbejdet med græsplænen, men først når vi er sikre på at vinteren er helt overstået og at græsset er begyndt at vokse.

  1. Først vertikalskæres der - husk efterfølgende at fjerne løst mos og andet der ligger på græsplænen.

  2. Så er det tid til at efterså. Dette gør du med den græsblanding, du ønsker. Her skal du vælge græsfrø ud fra hvordan din græsplæne bliver brugt. Er der meget slid på plænen - spilles der meget bold på den, bliver den brugt af hunde osv. så er Barenbrug RPR Lawn et godt valg. Hvis din græsplæne ikke slides så meget, og ønsker du en flot og grøn prydhave, så er Barenbrug Premium plænegræs en god blanding for dig. Vi har desuden kvalitetsblandinger til mange forskellige forhold. Skal du brug en blanding, der egner sig godt til tørke, skygge og generelt mere ekstreme forhold, kan du med fordel bruge Barenbrug Resilient Blue.

    Læs mere om her hvordan du eftersår din græsplæne

  3. Nu skal der topdresses. Dette gør du ved at sprede et tyndt lag - 0-2 mm vasket sand ud over græsset. Har du større pletter i dit græs, kan du blande sandet med muld. Topdress hjælper plænen til at blive mere tæt og stærk.

  4. Slutteligt gøder du. Et forslag til en god gødning er ICL Gronamic Sport 16-3-6+2mgO+0,5Fe. Et alternativ med lidt mindre mikronæring kan være MEMON Match Sport 16-2-9 + 2,4 Mg organic. Læs mere om gødning af din græsplæne her






Juni/juli


Hold din græsplæne flot henover sommeren

Du kan med fordel give din græsplæne gødning et par gange i løbet af sommeren. Du skal dog passe på med ikke at komme til at sprede for meget gødning. Dette kan nemlig svide græsset af og efterlade græsplænen med visne, grimme pletter. Her kan du med fordel bruge en håndspreder, så doseringen er korrekt.

Sørg for at klippe din græsplæne jævnligt. Minimum én gang om ugen. Du må nemlig max klippe 1/3 af græsstrået. Hvis der er en tør periode i sigte, kan du dog med fordel lade græsset gro lidt. Dette vil nemlig gøre græsset mere modstandsdygtig overfor tørken. Selvom det visner og bliver gult, er det ikke nødvendigvis gået ud, så hav lidt tålmodighed. Det skal nok blive grønt igen.


Gule pletter i græsplænen

Skulle græsset alligevel gå hen og tage permanent skade af tørke, for meget gødning eller noget tredje, så du kan reparere den ved at efterså:

  • Hak lidt i den gule plet med en rive, kultivator eller plænelufter
  • Spred sand eller topdress på pletterne og jævn det lidt ud
  • Strø dine græsfrø udover sandet
  • Riv det let over, så græsfrøene bliver dækket af jord
  • Sørg for at vande pletterne - helst hver dag

Se mere om tørkeskade

August/september


Trænger din græsplæne til lidt ekstra pleje?

Sommeren kan have været hård for din græsplæne. Solen har måske tørret græsset ud, og legende børn og dyr kan være meget hårdt for græstæppet.

Hen mod efteråret er et godt tidspunkt til at så nyt græs. Jorden er varm efter sommerperioden, hvilket får græsset til at spire hurtigere. Hvis du synes plænen trænger til en større omgang pleje, vil nu være et godt tidspunkt at give den en tur med en vertikalskærer, efterfølgende en topdress og til sidst græsfrø.


Skal du anlægge ny græsplæne - så er det nu

Hvis du skal have anlagt nyt græs, er det også optimalt at gøre det hen mod efteråret, fordi jorden, som nævnt ovenfor, er varmet op efter sommeren. Husk dog at vande det nye græs, hvis der er en periode uden nedbør. Så forbedrer du overlevelsesmulighederne for det nye græs.


Se vores græsblandinger her
Se guide til etablering af ny græsplæne

Oktober


Gør græsplænen vinterklar

Når den gennemsnitlige temperatur begynder at nærme sig 7ºC er det tid til at klippe græsset for sidste gang og her må du ikke klippe græsset kortere end 4 cm. Hvis græsset er for kort, svækkes rodnettet og græsset får sværere ved at overleve vinteren. Omvendt må det heller ikke være for langt – dette kan resultere i sneskimmel, som er en svampesygdom, i løbet af vinteren.


Skal løse blade fjernes fra græsplænen?

Svaret er ja. De løse blade skal væk fra græsplænen. Græsset har nemlig brug for luft og lys for at kunne overleve vinteren.

Et lille tip: Du kan flytte de løse blade ud på dine bede. Her fungerer bladene nemlig som et vinderdække, der afgiver næring og beskytter planterne og jorden nedenunder mod vinterens hårde vejr.


Find vores river her

Ekstra tips til pleje af græsset


Pleje af græsplænen kan være lidt en jungle at finde rundt i. Vi har svaret på lidt spørgsmål for dig.
Har du spørgsmål som ikke er besvaret her? Ring til os på 9992 0233, så skal vi nok hjælpe dig.



Hvor ofte skal jeg gøde min græsplæne?

Gødning af en god kvalitet holder i 1,5-2 måneder. Det kan dog være en god ide at gøde én gang om måneden, og bare holde dig til en lav dosering (du kan se doseringen på din gødning).

Gødskning skal helst ske inden regnvejr, eller evt. mens det regner, så du er sikker på at gødningen trænger ned i jorden.


Hvor ofte skal jeg vertikalskære mit græs?

Det er en god ide at vertikalskære mellem 2 og 4 gange fra april til september. Når du vertikalskærer, fjerner du mos, dødt græs og døde rødder. Derudover laver du riller ned i jorden, hvilket tilfører jorden luft og så skærer du faktisk også græsrødderne over, hvilket styrker græsplanten. Dette kan du evt. gøre i forbindelse med gødskning.


Hvornår skal jeg kalke min græsplæne?

Kalk kan gøre din græsplæne grønnere og styrker rodnettet. At græsset bliver styrket betyder bl.a. også at vilkårene for mos bliver dårlige og du dermed kan få mindre mos i græsplænen.

Det er en god ide at kalke dit græs i foråret. Afhængigt af mængden af nedbør, tager det noget tid for kalken at blive opløst og trænge ned i græsset. Du kan evt. kalke igen til efteråret.

Se vores guide til kalkning af din græsplæne her

Hvornår skal jeg sprøjte mod ukrudt?

En uges tid før man skal vertikalskærer.


Hvordan slipper jeg af med mos?

Start med at klippe din græsplæne. Gerne ret kort. Det vil gøre arbejdet med at fjerne mosset lidt lettere.

Har du meget mos i din græsplæne, kan du komme det til livs med en vertikalskærer/plænelufter. Har du en lille græsplæne kan du måske nøjes med en plænelufter på skaft, men det er hårdt arbejde, så det kan godt være en fordel at bruge en motoriseret plænelufter. De er ikke voldsomt dyre, men de kan ofte lejes hos dit lokale byggemarked, hvis du ikke lige synes, du vil investere i en.

Du skal starte med at vertikalskære på det ene led af plænen. Hvis du har meget mos, kan det være en god ide, efterfølgende at rive det sammen og fjerne det, inden du bruger vertikalskæreren på det andet led. Altså først på langs og dernæst på tværs. Riv al mosset sammen og fjern det fra græsplænen.

Herefter giver du græsplænen topdress og sår nyt græs.


Hvordan giver jeg græsplænen topdressing?

Du kan enten lave en topdress af 2/3 muld og 1/3 sand eller købe færdigblandet topdress.

Først fordeles topdress ud over græsplænen med en skovl. Efterfølgende glatter du det ud med bagsiden af en rive, så du får topdress helt ned til rødderne. Vil du gerne have det endnu mere jævnt, kan du trække en europalle, med oversiden nedad, hen over plænen. Herefter skal du efterså med de græsfrø, der passer bedst til forholdene i din have.


Hvilke græsfrø skal jeg vælge?

Det kommer an på forholdene i din have. Som udgangspunkt er Barenbrug Premium et rigtig godt valg. Ligger en del af din græsplæne i skygge, kan det dog være en fordel at bruge Barenbrug Shadow, som både er stærk i sol og skygge.

Hvis der er meget aktivitet på dit græs - det kan være legende børn, hunde eller lign. så anbefaler vi Barenbrug Bar Extreme RPR. Den er nemlig meget slidstærk, og har en hurtig genvækst efter skader.

Lad os hjælpe dig med at hjælpe de helt rigtige græsfrø.

Se guiden til valg af græsfrø

Hvordan fjerner jeg kløver i græsplænen?

Kløver er et tegn på at græsset er lidt svagt - primært pga. mangel på gødning og det giver kløver mulighed for at blive dominerende.

Dette kan du afhjælpe ved at sørge for at gøde din græsplæne regelmæssigt. Det er bedst at gøde inden regn, og du bør gøre det ca. hver anden måned – hellere lidt oftere end for meget ad gangen. Brug en balanceret NPK gødning, eksempelvis vores Memon Match Sport gødning. Udbring 2-2,5 kg/100 m2 ad gangen.

Har du spørgsmål til eksperten?

Har du spørgsmål til pleje af din græsplæne eller til hvilke produkter du skal vælge?

Vores ekspert er klar til at hjælpe dig.

Kontakt os på tlf 9992 0233 og spørg efter Michael.

  • Telefontider
  • Man-tor: 07:30 - 16:00
  • Fre: 07:30 - 14:00