Gødning af græsplænen

Sådan gør du


Hvorfor skal jeg gøde?

For at få en sund og flot græsplæne skal den løbende gødes. Regelmæssig gødning af græsplænen i de rigtige mængder gør at græsset bliver stærkt og kan modstå både slid, vind og vejr. Regelmæssig gødning af græsplænen hæmmer derudover også væksten af mos og andet ukrudt.

Når du gøder din græsplæne, vil det betyde, at du i en periode skal køre nogle ekstra gange med plæneklipperen, fordi jorden og græsset optager den ekstra næring hurtigt, og det sætter gang i græssets vækst.



”For at få en sund og flot græsplæne skal den løbende gødes.”


Hvornår skal jeg gøde?

Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal gøde din græsplæne, er du ikke den eneste. Vil du gerne opnå det bedste resultat, skal du give din græsplæne gødning i april måned, hvor græsset er ved at være ovre vinteren.

Når du gøder i foråret, får græsset noget at leve af, når det begynder at vokse, og du får hurtigere en flot og sund græsplæne til sommerens aktiviteter. Gødning af en god kvalitet holder i 1,5-2 måneder. Det kan dog være en god ide at gøde én gang om måneden og holde dig til en lav dosering (følg doseringen på gødningen du bruger).

En god opstartsgødning er ICL Greenmaster Cold Start. Den er ideel til brug i det tidlige forår - allerede fra marts og holder i ca. 6 uger. Den giver en hurtig reaktion på græsset, men uden det giver en overdreven vækst.

Ser det ud til regn og du skal til at gøde din græsplæne, er det kun en fordel. Hvis det regner umiddelbart efter du har gødet, trækker regnvandet gødning med ned i jorden – netop dérned hvor græsset bedst kan optage det.




Hvad er bedst? Mineralsk eller organisk gødning?



Fordele og ulemper ved mineralsk gødning

Mineralsk gødning (også kaldet NPK eller kunstig gødning) er syntetisk produceret gødning som tilfører græsset:

  • Kvælstof (N for Nitrogen) -  græsset vokser sig stærkt og mørkegrønt
  • Fosfor (P for Phosphor) - stimulerer rødderne
  • Kalium (K) - afgørende for fotosyntesen og styrker græssets generelle sundhed

Fordelelen ved mineralsk gødning er, at planten optager næring fra gødningen hurtigt, og du står med en græsplæne, der hurtigt har brug for gødning, er det en god ide at vælge en mineralsk gødning. En anden fordel ved mineralskgødning er, at den er billigere end organisk gødning, men ulempen er at virkningen er af kortere varighed.

Fordele og ulemper ved organisk gødning

Organisk gødning er produceret af naturlige næringsstoffer, der stammer fra planter og dyr. Næringsstofferne fra organisk gødning frigives langsommere end mineralsk gødning, og derfor omtales organisk gødning som langtidsvirkende.

Vælger du organisk gødning, risikerer du ikke, at planten får rødderne svedet pga. overdosering. En anden fordel ved at vælge organisk gødning er, at den har en jordforbedrende virkning. Ulempen ved organisk gødning er, at den har en stærkere duft.




Sådan opbevarer du bedst din gødning

Gødning er meget glad for at optage vand, så det vil trække selv den mindste smule fugt ud af luften.
Vand er dog ikke særlig godt for gødningsgranulatet, da det får det til at klumpe og afgive sit kvælstof, så effekten forsvinder.

Disse problemer kan dog løses ved at du opbevarer din gødning køligt og så tørt som muligt:

• Opbevar gødningen i tætlukkende tønder

• Opbevar gødningssækkene i en ekstra, kraftig sæk, som lukkes helt tæt





GØDNINGS- OG SÅMASKINER  |  GØDNING TIL GRÆSPLÆNEN